28 February 2014

Resepi : Pulut Kuning dan Rendang Ayam Cara Teruna Desa


Assalamualaikum

Dah janji so kenalah tunaikan..hihihi...okeyh minggu ni rezeki untuk memasak datang, rugi kalau tolak, selagi badan masih mampu, selagi itulah fizi akan buat.

Jadi, bila rezeki dah datang kepada kita, maknanya Allah ada mendengar sisi-sisi doa kita yang baik, dan oleh sebab itu, fizi nak share resepi rendang ayam dan pulut kuning yang kawan-kawan selalu cakap sedap, terbaik dan macam-macam lagi tue. Terima kasih atas pujian yang diberi, yelah kalau dah dari kecik belajar memasak, kita semakin faham skill memasak tu kan? so mana yang lebih mana yang kurang tu kita akan perbaiki dalam setiap kali kita memasak..

Okeyh jom layan resepi Pulut Kuning dan Rendang Ayam Cara Teruna Desa. Okeyh untuk resepi ni fizi x bagi anggaran, fizi bagi bahan-bahannye ajer okey sebab orang kata masakan kampung ni sebenarnya bahan-bahan dier main campak-campak jer, lagi kuat kiter campak lagilah sedap..betol ker? hahaha entahlah...

PULUT KUNING

Bahan-bahan
* Beras Pulut
* Serbuk Kunyit
*Santan
*Daun Pandan

Cara memasak 
# Rendam beras pulut dengan serbuk kunyit 4 jam dan ke atas (fizi selalunya rendam dekat setengah hari...macam kalau nak masak subuh Jumaat, pagi Khamis fizi dah rendam). 
# So bila dah seharian direndam basuh beras pulut elok2 dan wallah, jadi warna kuning dah kan? chanteq sangat..kuning diraja giteww....
# Sebelum nak tanak pulut, kawan-kawan kena masak air dalam pengukus sehingga menggelegak, bila dah menggelegak barulah ditanak pulut selama 45 minit sehingga 1 jam (Pada dasar pengukur yang diisi pulut, letaklah daun pandan, tujuan dier nak bagi wangi pada pulut kita nanti
# Petua dapat dari mak fizi, pada dasar kukus yang kita letak beras pulut tu, letaklah sudu dalam 3 batang, mak kata kalau pulut dah tak letak pada sudu tu means pulut kita dah masak, lagi satu nnt bila dah masuk beras buatlah lubang2 atas pulut tu dgn jari sampai ke dasar kukus, tujuan dier nak bagi pengewapan dari air yang menggelegak tadi sampai ke permukaan pulut gitew....
# so bila dah masak angkat dan tuang dalam bekas lain, kacaulah dengan santan yang telah diperisakan dengan garam sedikit....sedia dimakan..eh takkan nak makan pulut jer kan? jadi meh kita buat rendang ayamnya plak

RENDANG AYAM

Bahan-bahan
* Ayam
* Cili Kering (dikisar)
*Bawang Merah
*Bawang Putih
* Halia
* Serai
* Daun kunyit (dihiris halus)
* Kerisik
* Santan
* Minyak untuk menumis
* Serbuk Kunyit
* Sedikit asam keping

(Bawang merah, bawang putih, halia dan serai dikisar bersekali)

Cara memasak :

# Panaskan minyak, kemudian tumis dulu bahan yang dikisar bersekali, kemudian bila dah sedikit kering baru masukkan cili kisar. Tunggu sampai naik minyak baru masukkan kerisik
# Bila tumisan dah sedikit kering, masukkan ayam, gaulkan bersama bahan tumis sehingga rata pada keseluruhan ayam. 
# Kemudian masukkan daun kunyit dan gaul lagi bersama ayam sehingga naik bau. Pada masa ni kawan-kawan pakai api perlahan okey.
# Dan sekarang masukkan santan, serbuk kunyit, garam dan asam keping. Masaklah sehingga rendang hampir kering, pastikan api perlahan dan kuali dikacau supaya tidak berkerak di bahagian bawah kuali.
# Sedia dihidang. Boleh dimakan bersama nasi panas, nasi himpit dsgnya


[yang ni fizi dah packingkan untuk Puan Annurul di Bahagian Audit]
Beliau tempah sempena sambutan hari lahirnya hari ini 28/02/2014
Selamat Hari Lahir Puan Nurul. moga sentiasa dirahmati Allah....ameen

SELAMAT MENCUBA!!!

Resepi : Kek Pisang dengan Dark Chocolate Chip

Assalamualaikum w.b.t

Fuhh...dalam sibuk-sibuk siapkan tempahan jahitan, akhirnya dapat jugaklah fizi siapkan tempahan untuk kawan satu pejabat ngan fizi, actually Kak Hasnida ni (officemate) fizi ni dah lama mintak fizi buatkan, tapi disebabkan kesibukan menjahit, jadi baru semalam dapat fizi siapkan tempahan Kak Hasnida. Kak Hasnida pon okey..dier pon kata biler2 pon boleh buat...

So untuk kali ni fizi nak kongsi resepi yang simple ni...harap2 simple dan kawan2 yang baca boleh la sama2 buat okey...orang berniaga pon kongsi resepi ker? lorr apa salahnya..semua ni inshaallah untuk saham akhirat nanti. 

Okey, jom kita layan resepinya. Senang sangat sebab fizi pakai sukatan cawan bukan yang timbang-timbang.

Bahan-Bahan

* 2 cawan tepung gandum (diayak)
* 4 biji telur Gred A
* 5 biji pisang berangan
* 3/4 cawan gula
* 3/4 cawan minyak masak
* 1 sudu kecik soda bikarbonat
* 1 sudu kecik baking powder
* 1 sudu kecik ovellette
* 3 sudu dark chocolate chips

Sebelum tu, kawan-kawan panaskan dulu oven pada suhu 170 darjah celcius selama 10 minit okey =)

Cara-cara dier plak kita layan cerita bergambar di bawah okey

Mula-mula putarkan gula dan telur sehingga kembang tau, abaikan bayangan fizi di bowl itew heheheh

Bila dah kembang, masukkan ovellete dan putar lagi, dalam 2, 3 minit lagi, biar rata ovellete dan telur dan gula tadi

Okey, cukup dengan pemutar, sekarang pakai spatula jer tau. okey, sekarang ni kawan-kawan masukkan pisang yang dah dilecek dengan minyak...gaulkan sebati semua sekali...

Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama-sama baking powder dan soda bikarbonat. Pastikan tepung tadi diayak tau sebab petua kalau nak buat kek memang semua penggunaan tepung perlu lah diayak (nanti fizi share kenapa kena ayak ok)

Now, masukkan dark chocolate chip, nak masuk banyak mana? ikut suka kawan-kawan..kalau suka banyak coklat chip, kalau tak suka, masukkan dalam 2 ke 3 sudu sahaja.

Now time to baking...so kawan-kawan tuang lah adunan tadi dalam apa jua loyang yang kawan-kawan ada dan pastikan loyak tadi dioles dengan sedikit minyak atau marjerin...sebab fizi pakai bekas pakai buang ni jadi fizi tak pakai kertas minyak, kalau pakai loyang, nak letak kertas minyak pon ok x letak pon okey..

Bila dah tuang adunan tu, taburkan lagi dark chocolate chip kat atas dier..macam dalam gambar kat atas nie
Dan bakarlah pada suhu 170 darjah celcius selama 40 minit ke 1 jam (tengok kepada saiz loyang atau bekas kawan-kawan)

tadaaa..... dah masak dah....owh fizi lupa nak bagi tahu, lagi 15 minit dah nak masak ataupon belah atas kek kawan-kawan dah nak masak, kawan-kawan boleh gunakan api oven sebelah bawah sahaja (ini cara fizi) sebab belah atas dah perang2 macam gambar ni, nanti kalau pakai api atas bawah takut hangus plak permukaan atas dier ni.

So tunggu sejuk dah boleh dimakan. Kek ni boleh tahan lama kalau simpan dalam peti ais.

SELAMAT MENCUBA!!!

[semalam lepas masak ni, fizi ada masak pulut kuning ngan rendang ayam untuk kawan pejabat juga..Puan Annurul Asyiqin dari Bahagian Audit Institusi 17 pax, nanti fizi kongsikan resepi rendang dan pulut kuning teruna desa plak okeyh]





27 February 2014

Resepi : Karipap Pusing


Karipap Pusing

Bahan-bahan:

Step 1 Doh minyak:

•300gm tepung gandum
•secubit garam
•1/4 cawan minyak masak
•1/2 cawan air suam

Campurkan secubit garam ke dalam tepung. 
Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan

Step 2 Doh marjerin:
•150gm tepung gandum
•100gm marjerin...sila tambah sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tak melekit di tangan.

Untuk inti boleh dipelbagaikan mengikut citarasa masing2. Biasanya menggunakan inti keledek.Cara Menguli doh klik http://goo.gl/K9CIE1

Step 3 Inti keledek:
•2 biji ubi keledek, dipotong kiub
•1 biji bawang besar, dipotong halus
•2 ulas bawang putih, dipotong halus
•Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk ( Guna udang basah pun ok )
•3 sudu besar serbuk kari
•1 pelepah daun kari
•Garam dan gula secukup rasa
•Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus

Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus. Masukkan udang, tumiskan lagi sebentar dan masukkan ubi keledek. Tambahkan air sehingga secukupnya merendam keledek. Masakkan sehingga keledek lembut. Perasakan dengan garam dan gula. Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api.

**Tekstur karipap ni sangat gebu, rangup dan rapuh, thumbs up gak!!! jangan jealous hehehe.. Untuk intinya saya guna ubi kentang, rasanya sedap sangat.

sumber resepi : sini

24 February 2014

Tutorial : Nursing Cover Reversible

Salam kawan-kawan...
fuhhh....semalam seharian habiskan masa menjahit tempahan dari customer yang terdiri dari golongan kawan-kawan sepejabat sendiri... 

Kemudian, lepas maghrib tu start la nak buat Nursing Cover request untuk officemate Kak Hanizan. Ahlamak dah la firtstime nak buat kan jadi jenuh jugakla cari tutorial kat internet. Dengan bantuan encik google, dapatlah satu dua tutorial yang senang jugak nak follow...fizi amik dari 2 blog, campur adukkan cara yang mana paling senang. Link dier nanti fizi letakkan di bawah entri ini okey.

So, nak bagi tutorial kat kawan-kawan yang mana suka menjahit dan yang mana nak belajar menjahit nursing cover ni...kat sini fizi letakkan cara-caranya okey =)


Bahan-bahan Penting :

2 pasang kain 
2 ketul D-Ring (fizi tak jumpa D-Ring, jadi fizi pakai yang circle)
Boning (kalau kat kedai jahit panggil TULANG)

pastu biasalah..bahan2 nak menjahit la kan, benangnya, tali ukurnya, kapur, gunting, jarum peniti dan of course la mesin jahit..kalau nak jahit pakai tangan pon boleh...tapi SANGGUP ker?? hehehehe



Nampak tak dua gambar kain yang fizi dah tandakan kat atas tue? so korang tandakan ikut saiz yang korang nak..jadi fizi buat ukuran 38"x26". Kain tu fizi lipat dua so ukurannya akan jadi 19"x26.

So, bila korang dah tandakan tu....gariskan dengan kapur dan gunakan pembaris panjang untuk dapat garis yang lurus....kemudian apa lagi..potong la kain tu....

Bila dah potong begini la jadinya...bila lipatan dibuka ukuran akan jadi 38"x26" okey..pastu jangan lupa buat pada kain yang lagi satu tau, sebab fizi nak buat reversible...so xderla bosan dengan satu side je kan =)

Now, part tali dier..so gambar kat atas tu fizi dah siap potong lebihan dari kain yang untuk buat cover tu...korang buat 2 tali okey (kalau dua kaler so maknanya 4 tali la kan)...yang pendek tu korang buat 10"x2' dan yang panjang tu korang buat 30"x2".

Now, part nak menjahit..korang amiklah jarak dalam 3 hun (hun ni kalau ikut pembari tu yang garis2 dier yang macam ni 0iiii1iiii2 kiranya i tu garis2 kat pembaris tu..korang kirala 3i tu pastu korang tandakan kan okey..pastu dengan baerhati2 jahitlah (jahit bahagian dalam tau sebab lepas tu nak terbalikkan dier) pastu ader satu side yang korang jangan jahit sebab nanti macam mana nak terbalikkan dier kan..huhhu

pastu potong sikit kat penjuru supaya bila korang terbalikkan (masukkan bahagian ini ke dalam) so penjuru dier nampak chanteq gitewww...

ULANG PROSES NI UNTUK KEDUA-DUA TALI TAU

okeyh, untuk tali yang pendek tu (10"x2") korang kena letakkan ring tadi macam dalam gambar ni...so bile dah letakkan ring, jahitlah cantik2...jahit cantik2 tau....i yang laki pon boleh buat chanteq..korang yang gugurl pon mesti boleh buat lagi cantik khennn hehehe


So inilah hasilnya...upsss nampak tak yang melengkung macam huruf U tu, haaa yang tulah boning tadi...ukur 15" (kalau nak balut ngan kain pon boleh...kalau taknak balut pon okey)

Now, part untuk cover dier nie...korang tahu macam mana nak jahit sarung bantal kan? mesti akan tinggalkan ruang untuk masukkan kekabu kan...ha macam tu jugaklah dengan cover reversible ni...nampak fizi ader tanda dengan kapur kat belah atas cover ni....jarak dier adalah 15" iaitu jarak untuk letak boning dan tali tu nanti

Jarak yang belum dijahit tadi, korang gosokkan supaya ia terlipat ke dalam....gosok elok2 okey..

First korang jahitkan dulu tali untuk nursing cover nie....korang amik jarak 1 hun jer dari tepi kain tu...sama jugak dengan tali yang panjang utk sebelah hujung lagi satu...

Part nak masukkan boning ni agak mencabar sikit...okey listen carefully..hahhaa (sorrt lupa nak snap gambar..ampunnn)

Okeyh, kan tadi korang dah gosok kat pelipat kain nursing tu tadikan? pastu.korang pon masukkanlah nursing tu dalam kawasan yang masih belum berjahit tu....masukkan elok2 okey....so biler kain tu dah lengkung sikit..maknanya btolla cara korang masukkan tulang tu..biler dah masukkan tulang tu...korang pon jahitlah terus sekeliling tulang..sila pakai pelapik untuk jahit zip, supaya senang nak menjahit tau.

actually kalau taknak boning pon boleh...lepas korang siap jahit tali2 tu korang teruslah jahit tegak keliling nursing cover tue...tapi nak bgtau ni, tujuan boning tu adalah supaya korang boleh tengok anak korang menyusu, di samping tu xderlah anak2 korang lemas dalam nursing tu..haaa tengok, pemgalaman macam bapak budak kan? hahaha

tadaaaaa....dah siap dah nursing cover reversible ni...kalau bosan pakai biru..korang pusingla pakai polkadot ungu plak okey..

Bile letak boning, ginilah nursing cover korang...so boleh nampak baby korang menysu..baby korang pon boleh nampak korang sebagai seorang mak yang menyusu budak hehehe..

yang ni tujuan ring tadi....kalau korang nak tarik panjang mana pon boleh, kira macam selesa la untuk korang mengejast kan tali tu utk kesesuaian korang..

So fizi dapat tahu ader beberapa tujuan nursing cover ni, tapi yang paling penting sebagai seorang muslimah yang menyusukan anaknya...aurat tu adalah perkara pertama yang sangat dijaga kan...so bila pakai nursing cover ni xderla dok nampak yang mak2 mengangkat baju nak menyusu anak sebab bukan semua tempat ader sediakan tempat untuk ibu-ibu menyusukan anak kan??

Moga tutorial ini boleh membantu para-para ibu yang lain...Ada yang tanya tak rugi ker buat tutorial ni? kalau tak buat lagi okey, mana tahu boleh buat meniaga kan? tapi bagi fizi apa salahnya berkongsi ilmu yang ada kan..inshaallah saham akhirat tu dah ada dah =)

Kalau kawan-kawan nak beli pon buleh dari fizi...boleh tengok pada link ini yer





17 February 2014

Resepi : Aiskrim Goreng




Ice Cream Goreng
By:El-farini Binti Zainudin

▶Sediakan Roti...Ice Cream apa2 perisa...dan juga apa2 bekas yg boleh ditekup dan juga garpu
▶Letak 1 sudu/2 sudu ice cream keatas 1 keping roti
▶Kemudian Letak 1 keping roti diatas ice cream tadi
▶Dan tekup,dgn bekas bulat,kalau boleh nk yg besar.
▶Picit keseluruhan tepi dgn garpu sehingga habis untuk mencantikkan lagi hidangan anda.
▶Simpan didlm freezer 2-3 jam.
▶Bila ice cream didlmnya dah beku,barulah boleh digoreng dgn api yg panas.
▶Balik2kan,bila dah agak2 garing dan keperangan,barulah diangkat
▶Sedia untuk dihidang ketika masih panas.Selamat Mencuba!

nanti bila aku buat sendiri...aku upload gambar aku punyer plak erk
sumber : sini

insta