27 March 2014

Resepi : Rainbow Cookies

Salam kawan-kawan

okeyh semalam fizi dah janji kan nak bagi resepi kat kawan-kawan kan...

so dengan itu, fizi share kan kat sini untuk sama-sama kita membakar...
lets start!!!



Okey ni bahan-bahan dier

250 gm butter (fizi pakai buttercup)
200 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
100 ml putih telur
175 gm gula kastor
1/4 sudu kecil emplex (ni untuk rangupkan cookies kiter)
6 pewarna makanan (merah, oren, kuning, hijau, biru dan ungu)
jangan lupa loyang untuk membakar yer =)


Mula-mula putarkan butter dengan gula sehingga berkrim...


kawan-kawan akan nampak testure dier nanti macam ni..macam krim dalam roti tu kan..hehehe


okey, kemudian masukkan putih telur sedikit demi sedikit dalam adunan tadi dan putar lagi sehingga sebati


masukkan tepung yang telah diayak (tepung gandum diayak bersama tepung jagung dan emplex) macam fizi pernah post dalam resepi sebelum ni, kita memang wajib ayak tepung untuk setiap kek atau biskut yang kita nak buat okey..


gaul kaupkan dengan spatula sehingga semuanya sebati...cantik kan? warna putih gitu....so untuk menambah keserian warna putih ni, jadi asingkan adunan ini kepada 6 bahagian.


tada....bila dah diwarnakan, ia jadi begini, masukkan dalam piping beg tau kawan-kawan. serius kaler brand americolor ni memang menawan kot...pakai sikit jer dah terang benderang macam ni warnanya...memang puas hati biler tengok...hehe..tapi harga dier boleh tahan juga la..ehehehe


dan kini kita masuk part yang fizi rasa betul2 struggle dan memerlukan tahap kesabaran yang tinggi, huhu....sabar kan separuh daripada iman..so kawan-kawan susunkan adunan dalam piping tadi macam warna di atas nie...sebelum tu jangan lupa sapukan sedikit mentega pada tray pembakar okey

Sebelum masukkan tray, panaskan oven selama 15 minit pada suhu 150 darjah selsius okey...

lepas tu baru masukkan tray ni dan bakar selama 15 minit pada suhu yang sama juga 150 darjah cselsius..


tada....lepas 15 minit, ni la hasilnya....cantek kan warna dier...tunggu sejuk dulu tau baru keluarkan dari tray dier...sebab cookies ni sangatlah rapuh...tapi rapuh2 pun sangatlah menyelerakan..hihihi


sedia untuk di makan....yum yum yum

Semoga kawan-kawan berjaya...

19 March 2014

Tempahan : Pulut Kuning Berhias 2 Tingkat dan Rendang Daging

Menu : Pulut Kuning Berhias 2 Tingkat dan Rendang Daging
Bilangan : 4kg pulut kuning dan 4kg rendang daging
Pelanggan ; Ibu saudara Puan Mariyam Faeqah (EPF)
Lokasi : Gold Coast, Morib
Tarikh : 17 Mac 2014 (Isnin)

Rendang Daging



Pulut Kuning Dua Sejoli (Tingkat Atas)



Pulut Kuning 4 beradik ( Tingkat Bawah)

Tempahan : Muffin Pisang dengan Dark Chocolate Chip

Salam kawan-kawan
sorry lama sangat tak update blog..
sangat-sangat busy sampaikan masa untuk balik kampung pon xder...inshaallah fizi akan cuba curi masa untuk balik kampung jugak...sebab fizi rindu ketat-ketat mak fizi wpon hampor setiap hari sembang dalam tepon =)

Ok just nak updater order dari customer =)

Menu : Muffin Pisang dengan Dark Chocolate Chip
Bilangan : 130 pax
Pelanggan : Puan Nornihidayan Mohd Noor (Petaling Jaya)
Tarikh : 14 Mac 2014 (Jumaat)

Terima kasih atas tempahan

Ting!!! yeay dah masak

Muffin A : e eh, ramainya kawan saya
Muffin B : a ah ramai betol
Muffin ramai-ramai : kiter kan ader order besar arini =))

Siap packing dalam bekas yang lutsinar dan cantik ni =)

Alaaa....kiter dah nak tinggalkan rumah fizi la kawan-kawan...
goodbye fizi
xoxo

10 March 2014

NURSING COVER [updated : 04/03/2015]

salam kawan-kawan...

disebabkan ada permintaan dari kawan-kawan terhadap Nursing Cover yang fizi buat sebelum ni, jadi fizi ada buat beberapa Nursing Cover utk dijual kepada kawan-kawan dengan harga yang berpatutan.





 
Tujuan boning : memudahkan kita untuk melihat bayi kita yang sedang breast feed, dan supaya bayi kita tidak lemas..

Tujuan slider : untuk kita adjust tinggi atau rendah kedudukan nursing cover kita

contoh pemakaian boleh tengok pada gambar officemate fizi yang beli ni

sumber gambar : sini

lagi detail boleh tengok kat blog kakak ni...ader gambar macam mana nak pakai lagi
blog kak Honey


feedback


 
 NURSING COVER WITH BONING AND CIRCLE RING (REVERSIBLE)
RM40.00/PCS (tambah RM7.00 untuk upah pos)

MATERIAL : COTTON
SAIZ : 38X26

antara pattern dan design yang telah terjual

pattern : flower and polkadot

pattern : polkadot and little fox, frog and panda 
(telah dijual)
customer : Puan Sally (Petaling Jaya, Selangor)

pattern : polkadot and candy crush game

pattern : couple panda and polkadot
(telah dijual)
customer : Puan Hidayah (Klang, Selangor)

pattern : flower and polkadot
(telah dijual)
customer : Puan Khaty (Petaling Jaya, Selangor)

pattern : candy crush game and polkadot

pattern : bear and polkadot
telah dijual
customer : Puan Dini (Miri, Sarawak)

pattern : flag and polkadot

pattern : zig zag and bear

pattern : cute bear and polkadot
telah dijual
customer : Puan Liyana (Petaling Jaya, Selangor)

pattern : zig zag and bear

pattern : polkadot and flag

pattern : rabbit and patch work
telah dijual
customer : Puan Izza (Senawang,Negeri Sembilan)

pattern : purple ted and red ted

pattern : mushroom and patch work
(telah dijual)
customer : Puan Juliza (Sabah)

pattern : polkadot and leaves
telah dijual
customer : Puan Ina (Petaling Jaya, Selangor)

pattern : butterflies and polkadot
telah dijual
customer : Puan Syira (Petaling Jaya, Selangor)

pattern : polkadot and leaves
telah dijual
customer : Puan Fiena (Puchong, Selangor)




























insta