28 September 2015

RESEPI : MACARONS

Assalamualaikum w.b.t..

Alhamdulillah...percubaan kali kedua jadikan macarons fizi cantik sangat..ibarat beli kat kedai la hahah..puji melambung nieh..heheh...fizi kongsikan resepi pada kawan-kawan. Dia punya masa menunggu bukan main lama lagi dari masa nak memasak...perghhh sabor jerlaaa...huhuhu

 semoga bermanfaat.

MACARONS

  
BAHAN-BAHAN

4 BIJI telur (gred a) ambil putihnya sahaja
130 gram gula kastor
160 gram serbuk almond
280 gram gula aising
pewarna (better pakai yang powder)
filling (ikut kesukaan) fizi guna peanut butter dan choc spread


Jom layan cara-cara nak buat nya kat bawah ni..Sila tambahkan perasaan sabar dalam diri ye..haha..sebab macarons ni kalau nak jadi kena sabar...hehehe

CARA-CARA

 

 pukul putih telur hingga kembang menggunakan mixer dengan kelajuan paling tinggi. masukkan gula kastor sediikit demi sedikit dalam keadaan mixer masih berputar. putar lagi sehingga meringue bertanduk (kira-kira dalam 10-15 minit). setelah itu boleh switch off mixer sbb kiter akan pakai spatula jer lepas tu.


 masukkan gula aising dan serbuk almond dalam adunan meringue dan gaul kaupkan hanya menggunakan spatula. setelah sebati, asingkan kepada beberapa adunan...mengikut pada warna yang kawan-kawan nak buat. Fizi buat empat warna macam kat atas ni =) ada pink, hijau, biru dan kuning.

 masukkan dalam piping bag..dan piping atas baking paper. kalau rasa susah nak buat bulat dier. lukis dulu dengan syiling 20sen pada baking paper tu...terbalikkan supaya dakwat pensil tu di bawah yer. jarakkan setiap macarons tu dalam 3cm.


rehatkan macaron yang dah dipipingkan atas tray pembakar tadi selama 30 - 45 minit sebelum dibakar yer kawan-kawan. bolehla sementara tu..basuh kain ker..masak tengahari ker..nonton sinetron ker kan..tukar lampin anak ker kan..

lagi 10 minit nak cukup 45 minit tu...panaskan oven dulu selama 10 minit pada suhu 150°c. letak atas dulang pembakar. dan bakar selama 15-20 minit dengan suhu 140-150 darjah celsius. 

 
 hijau 
 merah jambu giteww heheheeh

 warna biru sepatutnya..entah kenapa jadi turqouise bile masuk camera huhuh

 warna kuning keemasan giteww hehehehe

keluarkan dari oven dan sejukkan dalam 10-15 minit sebelum ditanggalkan dari baking paper.


yang ni macaron yang dah siap dibakar. fizi tak fillingkan siap-siap....sebab penat wehh nak jadikan ia macaron..hahah tunggu bila nak makan baru fillingkan...tapi macam cam gitu jer pon dah sedap..serius tak tipu =) hehehe


pastu bolehlah filling kan dengan apa-apa filling yang kawan-kawan suka. fizi letak filling peanut butter ngan choc spread.

 selamat mencuba.

 adunan fizi ni boleh dapat dalam 150+- biji macarons..so kalau cantumkan. dapatlah dalam 75 macarons

******
pantang dan larang
1. pastikan semua kelengkapan kena betol2 kering yer..x mau ada air walaupun setitis.
2. jangan putar meringue terlalu lama..dan jangan putar terlalu sekejap. yang penting bertanduk.
3. pakailah pewarna serbuk (powder coloring) supaya teksture macarons tak tercemar dengan unsur air dalam pewarna. sebab macaron ni sangatlah sensitifnya...hati tisu..hehehe
4. masa adalah perkara paling penting dalam pembuatan macaron. jadi banyak-banyakla bersabar. kerana sabar itu bakal membuahkan hasil. inshaallah
5. bila dah piping atas tray tu...amik lidi atau pengcungkil gigi....cucuk semua bubble yang terbentuk..macaron ni tak boleh ada buble kat permukaan dier..nnt boleh menyebabkan macaron merekah dan tak cantik...


21 September 2015

RESEPI : BUBUR SOM SOM

Assalamualaikum kawan-kawan...

Arini fizi nak share resepi paling sempoi dan paling senang..Kiranya menjadi feveret la menu ni buat minum petang. Dulu nak dapat bubur ni kalau kat kampung fizi, kenala tunggu masa bulan Puasa...tu pon ader sorang atok ni meniaga..tapi beberapa tahun yang dulu atok tu dah meninggal..jadi gigihlah mencari resepi nak buat. Jom tengok resepinya

BUBUR SOM-SOM


Bahan-bahan:
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung jagung
400 ml santan pekat + 1200 ml air 
 2 sudu teh garam

Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan ke dalam periuk. Kacau rata.
2. Nyalakan api. Kacau sentiasa sehingga menggelegak dan bubur nampak berkilat.
3. Masukkan ke dalam mangkuk atau acuan yang digemari. Sejukkan.
4. Hidangkan bersama air gula merah.


SIRAP GULA MERAH/ GULA MELAKA
 
Bahan-bahan:
500 g gula merah / gula melaka
1000 ml air
2 helai daun pandan - simpulkan 


Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan.
2. Masak atas api hingga gula merah larut. Tapiskan dan sejukkan.
SELAMAT MENCUBA 



10 September 2015

RESEPI : MILO BOWL CAKE


Milo Bowl cake...

 

Bahan-Bahan
4 TBS milo
4 TBS castor sugar
4 TBS susu segar / susu cair
4 TBS minyak masak
4 TBS tepung serbaguna
1 biji telur

cara-cara
masukkan semua bahan dalam satu bekas, kacau rata dgn whisker dan masukkan dalam mikrowave selama 3 minit. tada...siappp
nak sedap bole letak aiksrim...bole letak kacang pekan atau walnut...

optional
tambah satu sudu kecil baking powder dan sedikit esen vanilla utk hilangkan rasa hanyir telur..
boleh juga pakai pengukus....tapi kukus dalam tempoh 15 minit yer =)

selamat mencuba...

21 August 2015

Tutorial DIY : Dari Jeans kepada Apron

Assalamualaikum dan Salam Jumaat kawan-kawan..

Hari ni fizi nak buat tutorial pulak. Macam mana nak jadikan sehelai seluar jeans kepada 2 helai Apron... boleh dapat 2 helai tau... Okeyh jom layan cara-cara bergambar di bawah. 

 Mula-mula sekali mestilah kena dapatkan sehelai seluar jeans. Terima kasih kepada Kak Honey sebab sedekahkan fizi seluar jeans yang dah tak dipakai lagi.

 Potongkan seluar jeans seperti gambar di atas. Poket belakang tu fizi tetaskan dari poket belakang jeans tu..so boleh jadikan poket untuk apron nanti.


 Ambil sebelah kaki jeans yang telah dipotong dan bahagikan dua. Gariskan dan potong. Potong pada sebelah bahagian jer tau, bukan potong dua-dua belah, kang jadi kerja plak nak menyambungnya semula...heheh

 Bila dah gunting dan buka...akan jadi seperti gambar di atas.

 Okeyh..sekarang bab nak ambil ukuran. Mula-mula lipat dua kaki seluar tadi. Dan tandakan 4 inci dr tengah.

 Turun ke bawah 8 inci dan buat satu garisan ke bahagian tepi jeans tadi.
 Dapatkan pembaris lengkung dan cantumkan garisan atas dan bawah seperti di dalam gambar.

So bila dibuka selepas dipotong akan jadi seperti gambar di atas. Potong juga kaki seluar supaya bila nak buat kemasan nanti tidak terlalu tebal yer.
 
 Dapatkan kain perca atau sebarang kain yang ada kat umah tu dan gunting untuk buat border atau kemasan pada apron kita...Ukurannya terpulang padang kawan-kawan. Dua kain panjang untuk buat tali pengikat pinggang dan satu untuk buat tali untuk leher. Selebihnya adalah untuk kemasan sekeliling apron dan juga untuk poket.
 
 Dan mulalah menjahit yer....Kalau ada adik-adik yang nak cuba tu. Pastikan bawah pengawasan orang yang lagi dewasa tau.

Beginilah hasilnya bila telah siap dijahit. Nampak tak poket kat tengah tu. Tulah poket dari seluar jeans tadi..bolehla letak MP3 ke Hp ke kan sesambil masak tu..

Hasilnya apabila dipakai..credit pada Kak Suriati Mat Kaus sebab tolong tangkapkan gambar yang cantik dan ohsem ini..

Selamat Mencuba...



11 August 2015

RESEPI : KEK MARBLE

Salam selamat pagi okeyh..

okeyh takmo cakap banyak..just nak share resepi kek marble yang buat malam tadi..
hehehe..
mood baking ON..

Jom kita layan resepi bergambar di bawah


Bahan-bahan 
250gm buttercup
230 gm gula halus/castor
275 gm tepung gandum
5 biji telur
1 sudu teh soda bikarbonat
pewarna merah dan hijau

*fizi tambah kacang walnut (ini option)


Jom layan cara nak membuatnya pulak

 Pukul butter dan gula sehingga kembang.

Kembang macam ni tau....bila dah kembang masukkan telur sebiji demi sebiji...Putar selama 3 minit.

 Kemudian masukkan tepung yang telah diayak bersama-sama dengan soda bikarbonat ke dalam adunan yang dipukul tadi....gaul jer pakai spatula sampai mesra kata orang...


 bahagikan kepada 3 adunan dan warnakan dengan warna hijau dan merah dan warna asli..
warna asli fizi letakkan sedikit hancuran kasar walnut untuk bagi ada rasa kekacang. 

 Masukkan ke dalam loyang dan bakar pada suhu 160 darjah selsius selama 40 - 45 minit.

 
 Tadaa..inilah hasilnya untuk kali pertama membakar

Rasa dier pon boleh tahan sedap....dah bawak ke opis pon bagi kawan-kawan rasa.
SELAMAT MENCUBA

04 March 2015

Nursing Cover Reversible (Boning + Slider) [updated : 04/03/2015]

Assalamualaikum w.b.t

Seperti yang fizi janjikan sebelum ini...disertakan batch terbaru Nursing Cover...jika berminat boleh whatsapp ataupon emel kepada fizi okey
[sila whatsapp untuk mengetahui pattern kain yang masih available]


RM 40.00/pcs [siap jahit] + RM7.00 postage fee


Material : Cotton

Size : 38x26

1. Pilih 2 (dua) design/corak/pattern kesukaan anda, samada design/corak/pattern yang sama (selagi masih ada stok).
2. Maklumkan kepada saya design/corak/pattern yang dipilih dan saya akan maklumkan semula jika masih ada stok atau tidak.
3. i. jika ada dan berminat boleh proceed kepada pembayaran
ii. jika tiada, boleh pilih design/corak/pattern yang lain.
4. Selepas bukti pembayaran dihantar kepada saya (melalui whatsapp/emel), saya akan jahit nursing cover tersebut (tempoha masa jahitan selewatnya 2 - 3 hari bergantung kepada jumlah tempahan yang diterima pada satu-satu masa.
5. Nursing cover akan dipos sebaik sahaja proses menjahit siap. Tracking number parcel anda akan diberitahu sejurus selepas parcel dihantar.
6. Boleh maklumkan semula kepada saya jika parcel telah sampai kepada anda (tempoh penghantaran tertakluk kepada pihak parcel).
7. Sebarang maklumbalas (baik/buruk) amatlah saya hargai untuk menambahbaik produk di masa akan datang.
8. Emel : rafiziyunos@gmail.com
9. Whatsapp : 012-5948647
10. Boleh check pada link ini untuk lihat rupa nursing yang telah dijahit Nursing Siap atau link blog sebelum ni Nursing Siap


Honey Bear (Purple and Blue)

Ribbon Bear (Purple Pink, Green, Purple and Orange)

Car (Yellow, Light Pink, Peach)

Love Bear (Pink)

Cloud Sun Star (Pink)

Little Rabbit (Blue)

Sweet Rabbit (Peach)

Triple Stripe [Pale Green, Orange, Blue, Green]

Double Stripe [Choco Green, Blue, Yellow Green]

Batik Style [Red Blood, Dark Purple]

Plain Polkadot [Dark Green, Black, Green, Purple Pink, Red, White]

Sailing Boat [Light Pink, Orange Peach]

Parsley [Pink, Orange]

Plain Cotton [Cream, Peach, Baby Blue, Grey]

Roses Polkadot [Limited]


 
 


insta